Bruskete

Bruskete (bruschette) su italijansko predjelo, idealni za lagani obrok ili užinu, a na žurkama će biti omiljeni sendiviči. Ovi ukusni zalogajčići su hranjivi i ne previše kalorični, a nekoliko brusketa će zasititi u potpunosti i okorele gurmane i „mesojede“.
Spremanje je vrlo jednostavno, traje oko 15 minuta, a sa tacne kad ih poslužite nestaju i za kraće vreme.

Osnovni recept za bruskete je vrlo jednostavan. Obavezni sastojci su:

  • – francuski hleb
  • – maslinovo ulje (hladno ceđeno)
  • – svež bosiljak
  • – beli luk
  • – so, biber
  • Mogu se dodati i drugi sastojci koji se inače koriste u mediteranskoj kuhinji: paradajz, razni sirevi, pršut, povrće.. U najraznovrsnijim kombinacijama. Ali prvo da vidimo kako napraviti jednostavne bruskete.

Zagrejati rernu na 180-200 stepeni. Iseći hleb na kriške debljine do 1 cm.Poređati hleb na tepsiju obloženu papirom za pečenje i peći ga oko 10 minuta.Dok se hleb peče mogu se pripremiti ostali sastojci za bruskete.Oljuštiti nekoliko čena belog luka. Vruć, prepečen hleb natrljati belim lukom. Luk se ne secka, već se ceo čen luka koristi da se „premaže“ površina hleba.Posoliti i pobiberiti, ako želite i posuti sitno seckanim bosiljkom.Ostaje još samo da se preliju sa nekoliko kapi maslinovog ulja i brusketi su gotovi!

Ovako pripremljene bruskete su vrlo ukusni ,ali ćete verovatno želeti da dodate još neke sastojke. Slede neki od recepata, za koje će trebati samo malo dodatnog truda i vremena.

 

Leave a Reply