BIFTEK SA SOSOM OD BRUSNICE

Kao meso vrhunskog kvaliteta i izuzetnog ukusa, biftek je zapravo odlična „podloga“ za variranje različitih preliva i sosova. Dobro pripremljen biftek prepoznaje se kada nož kroz meso prolazi kao kroz puter, a uspešnost kombinacije sa pratećim sosom ukoliko se oseti harmonija ukusa. Pitali ste nas kako pravimo biftek sa brusnicom. Evo odgovora:

SASTOJCI:

300-400 g bifteka isečenog na komade,
2-3 kašičice senfa,
1 kašika krupno samlevenog bibera,
nekoliko listića ruzmarina,
krupna morska so,
100 g suvih brusnica,
2 kašike smeđeg šećera,
1 kašika meda,
1 kašičica sveže samlevenog bibera,
2-3 kašike soka od limuna,
10 g putera,
10 g svežeg sitno seckanog đumbira,
grančica ruzmarina,
maslinovo ulje.

 

PRIPREMA:

Prelijte meso sa malo maslinovog ulja, pa utrljajte senf, ruzmarin i biber sa svake strane. Solite nakon ili u toku pečenja. Stavite na tanjir i ostavite sa strane. Brusnice stavite sa šećerom, medom i malo vode na srednju vatru, pa ih kuvajte toliko da se potpuno skuvaju i ne budu više suve, uz stalno dodavanje po malo vode. Na pola kuvanja dodajte puter, limunov sok i začine, dobro promešajte, pa nastavite sa kuvanjem i dodavanjem vode. Kada je sos skoro gotov, zagrejte malo maslinovog ulja na tiganju. Za srednje pečeno pecite meso po 4-5 minuta sa obe strane. Poslužite uz kuvani pirinač.

Leave a Reply